neděle 27. prosince 2015

arcibiskup

a.voltaire.fr/bertrand-du-boullay

Je vůbec křesťanem?

Kdo? Pařížský arcibiskup Vingt-Trois. O jeho šikanování katolických kněží, kteří se ještě zabývají Kristovým poselstvím a nejsou pouhými nástroji jeho podivné politické charity viz. http://www.meras.cz/2015/09/kardinal.html. Spisovatel Bertrand du Boullay na bvoltaire.fr popisuje jeho předvánoční vystoupení ve francouzské televizi.
  Zmínil příchod Mesiáše? Nesmysl - pařížský arcibiskup nemluvil o  Bohu. Když mluví k veřejnosti, tak o tom nehovoří, snad pouze mezi lidmi. Křesťanský smysl Vánoc? Narodil se Spasitel? O čem to plácáte, směšné. Svatý Josef, Matka Boží? Ignorovat. Neposkvrněné početí : mluvme vážně. Nemůžeme hovořit o všem, čemu věříme, když mluvíme k publiku. Ostatně, věříme vůbec?  
  Větší společenská koheze. Co tím myslí: společné dobro, které by každé komunitě umožnil, se s tím ztotožnila - kompromisní společenský ideál, je to vůbec reálné? Arcibiskup preferuje socializaci ve francouzské společnosti. A  atentáty? Samozřejmě teroristé jsou Francouzi. Ti z Blízkého východu a Belgie unikli   kardinálově pozornosti. Důvod atentátů: nejsou integrováni, jsou marginalizováni, mají špatné pocity z neúplné integrace do společnosti - úžasná diagnoza arcibiskupova. Na otázku moderátorky: "Mohou se vůbec integrovat  muslimové v křesťanské zemi"? Dobrá otázka. Arcibiskup se vyhne faktům, špatná integrace je hlavní důvod. Radikalizace nepřichází z autentického islámu, co o tom kardinál vůbec ví?
  A co islám a vymývání mozků v mešitách? Ne, ne.  Internet plodí problémy, tvrdí pařížský rádoby křesťan ve vysoké funkci v církvi. Internet a špatná integrace, se školním systémem a s mešitami to nemá nic co do činění. A jak se vyhnout atentátům? Arcibiskup zná odpověď hodnou pionýra čtvrté třídy, ale o to upřímnější. Socializovat, vytvořit přátelskou sociální síť. Islámské asociace, rodina, škola, to nemá vliv. Ale teroristé nejsou zrovna marginalizovaní jedinci. Evangelizovat, přesvědčovat o křesťanském učení a konvertovat. Prosím vás,  to ne. Ale opět socializovat. Mluvit s nimi o Bohu, o křesťanské lásce? Ale co bychom jim mohli vykládat.
   A arcibiskup na závěr televizního hovoru neodolá a vyjádří s k volbám: "Byl bych rád, aby lidé volili s přihlédnutím k hodnotám života a lidské existence". To přesně říká Marion Marechal le Pen a ještě dodává "muslim by si měl uvědomit, že je v křesťanské zemi". Kardinál se domnívá, že je to její volební byznys, národní frontu nenávidí. Jsme kulturně křesťanskou zemí, ale platí laické zákony a všechna  náboženství jsou si rovna. To, že islámská komunita a nikoliv Marion Marechal ignoruje laické normy, na to zapomněl.     Národní fronta prý pluje na strachu lidí.
   A přání nakonec od pařížského arcibiskupa? Vánoce ano, nechat lidi vydechnout v míru. A kde zůstal Kristus a křesťanství?

Žádné komentáře:

Okomentovat