úterý 1. prosince 2015

arthur mas

         Nezávislá Katalánie


V politickém labyrintu Katalánie není jasno ani dva měsíce po parlamentních volbách. Vítězná koalice pravicových a středových stran  Junts per Si (Convergencia CDC; Esquerra Republicana ERC; Demócratas), získala 62 mandátů v 135 členném katalánském parlamentu a v současné politické konstelaci je nezbytnou součástí každé příští vlády, není však schopna přesvědčit potenciálního koaličního partnera, antisystémovou a antikapitalistickou CUP, aby podpořila kandidáta na prezidenta Generalitatu Arthura Masa.
  Arthur Mas je stávajícím presidentem Generalitatu a šéfem nejsilnější složky Junts per Si, strany CDC. O předsedovi se již několikrát neúspěšně hlasovalo a neprošel. CUP je ochotna podpořit z Junts per Si kohokoliv jiného, ale Junts trvá na Arthuru Masovi. Pro spoustu přivrženců Junts se stal Mas nezaměnitelným symbolem a ty by hnutí ztratilo, pokud by vyšlo vstříc antikapitalistické straně.
  Pokud se do 41 dnů nevyřeší tento institucionální blok, tedy nezvolí se prezident, podle ústavy se musí vypsat nové volby. CUP považuje Arthura Mase za symbol předchozího vládnutí, které podle této strany navodilo korupci a zbídačení některých složek společnosti, v případě prezidenta Generalitatu není  strana ochotna přistoupit na reciproční kompromis.
  V žádné jiné situaci by s touto stranou nikdo moc nekomunikoval a chápala by se jako nezbytný politicky folklór. Ale v Katalánii pouze koalice Junts per Si a CUP může zahájit proces, který zatím nemá v současné Evropské unii obdoby - povede k rozpadu státu. Poprvé mají strany, které jsou jasně pro nezávislost Katalánie většinu v parlamentu a pokud se nedohodnou, tato historická situace se již nemusí opakovat.
  A Arthur Mas? I když Junts má i jiné vůdce, které mohou ostatní země jen závidět, Arthur Mas je nepostradatelný. Samozřejmě pokud se zamění Merkelová nebo Juncker se svými šoféry, nikdo nic nepozná a bude to  znamenat pro Unii jenom pokrok - tak jsou významní. Ale v Katalánii o něco jde. Vůdci nejsou zbyteční, tvoří dějiny a otvírají nové možnosti společenské evoluce. Bez vůdců zvítězí rozplizlost a konsekventně katastrofa, jak se to začíná rýsovat v současné Evropské unii trpasličích a omezených vůdců.
  Arthur Mas navrhuje postupný proces nezávislosti Katalánie v legálním prostoru španělské ústavy, vyvést Katalánii ze španělské legislativy a nahradit ji katalánskou, podobně v jiných, hlavně ekonomických oblastech. V okamžiku, kdy se Katalánie de facto osamostatní, chce vyhlásit referendum. Většina Katalánců je jasně pro nezávislost, ale mají obavy hlavně ekonomického charakteru, domnívají se, že opuštěním eurozóny se zhroutí ekonomika, samozřejmě opak je pravdou, pomalé kroky, jak je navrhuje Arthur Mas, je mohou přesvědčit.
  Nezávislost je pro Katalánii historickou metou, národ, který má velkou kulturu, silnou ekonomii se chce osamostatnit. Proč jim v tom bránit. Juncker jim vyhrožuje, že budou muset znovu projít předvstupním procesem vstupu do Unie, ale budou vůbec chtít tam vstupovat? Neblaze proslulý iniciátor bombardování Bělehradu Solana je straší, že musí opustit NATO. A španělští politici a média straší vedoucí katalánské politiky, realizující proces odtržení, čím jiným než vězením.
  41 dní zbývá na zvolení prezidenta Generalitatu, antikapitalistická CUP bude muset akceptovat pravicového liberála a independentisty Arthura Mase. Konečně kapitalismus, bída, revoluční osvobození lidu, všechno stranou, jedná se o víc - o nezávislost a národní hrdost.

Žádné komentáře:

Okomentovat