středa 2. prosince 2015

volby

Před volbami.

   6. prosince se ve Francii volí do regionálních parlamentů. Regiony mají netradiční podobu, socialistická vládnoucí kamarila totiž sloučila tradiční oblasti do obrovských celků až se šesti miliony obyvateli. Obyvatelstvo po staletí navyknuté na tradiční administrativní centra bude uvrženo do nejistoty a vzdáleno od rozhodovacích center. Prokazatelně to nevylepší efektivitu státní administrativy.
Proč tedy? Pokud se zničí tradiční struktura, lépe se manipuluje s obyvatelstvem a udrží se moc. Má se za to, že to socialistům poradili byrokrati v Bruselu. S mocenskou manipulací mají obrovské zkušenosti. Co je ovšem zcela zvláštní a nepochopitelné a nedalo by se to očekávat ani v Bulharsku, pravomoci ani hlavní města regionů ještě nejsou stanoveny. Jen v obrysech, co se bude vládnoucím hodit. Pustit více nebo méně z centrálních pravomocí, podle volebních výsledků. A prognózy  pro vládnoucí, ať už socialisty nebo sarkozisty nejsou dobré, Národní fronta může zvítězit až v pěti regionálních kolosech. V severní Francii má obrovskou šanci Marine le Pen v Nord-Pas-de-Calais-Picardie, Florian Philippot na východě  v  Alsace-Champagne-Ardenne-Lorraine a na jihu v PACA Marion Marechal le Pen .
 Představa vítězství Národní fronty vyvolává  strach a chvění ve vládnoucích, ať už si říkají socialisté, republikání, komunisté  nebo zelení. Klientelismus, pohodlí a společenský parazitismus těchto pseudoelit jsou ohroženy. Média od levice po pravici, znalci všech možných společenských  věd a pavěd, bijí na poplach. Předvolební kampaň má podobu křižácké výpravy proti Národní frontě. Nekorektní  referování hlavně regionálního tisku, který je subvencován současnou převážně socialistickou regionální administrativou.
   V televizích stále se opakující bláboly jakýchsi pseudodebat s jediným cílem - dikreditovat Národní frontu. Mluvčí socialistické partaje, matka z domácnosti, mladšího věku Julie Maedel: "Vítězství Národní fronty povede k ekonomické smrti". Mluvčí socialistů evidentně správně chápe ekonomii jako cestu své peněženky do luxusnějšího butiku.
Moderátor: "Dejte nám příklad".
Mluvčí: "Už fyziokraté říkali, že se musí prodávat do zahraničí a pak perspektiva růstu chybí", odpovídá dost nesouvisle, ale ve francouzštině je i dobrý akcent svůdně postačující.
Nicolas Bay, generální tajemník  Národní fronty, nastíní fundovaně ekonomický program a pravděpodobně žádný jiný ekonomický program není možný pro EU země mimo Německo, které usurpovalo výhody eura. Mluvčí vstupuje do výkladu s úsměvem a podivnými větami, které nedávají smysl.
   Odchod do důchodu v šedesáti?  Ne automaticky, ale po čtyřiceti letech přispívání do penzijního  systému. Zvýšení minimální mzdy? Ne, ale snížení příjmového zdanění nejnižších příjmových  kategorií. Odchod z eurozóny? Ano, ale ne okamžitě, nejdřív  zavedení nového franku paralelně s eurem a po čase referendum. Zavedení jistých celních bariér k ochraně francouzského zboží? Jako USA, Kanada a jižní Korea atd. 
   Pokud konečně Národní fronta prorazí blokádu proti ní řadu let nastolovanou a zmocní se vlády v některých regionech, bude to mít obrovský dopad  na francouzskou  a evropskou politiku. Konečně se otevře reálná možnost na fundamentální změny v struktuře Evropské unie. 

Žádné komentáře:

Okomentovat