úterý 2. února 2016

bodrum

aaafaz.net/aktuell/politik/fluechtlingskrise/flucht-uebers-meer-nur-die-polizei-sieht-nichts-14043556

Jen Merkelová a turecká policie nic nevidí..

  Turecko dělá údajně všechno proto, aby zamezilo migraci na řecké ostrovy. Merkelová říká Němcům a celé  Evropské unii  totéž. Turecko nyní už požaduje 5 miliard eur, tak se mu to dá,  peníze přece jsou, říkají unijní aparátčíci. Do kdy ještě?
  V tureckém Bodrumu všichni vědí jak to probíhá a co dělá nebo nedělá turecká policie, píše v dnešní reportáži ve  FAZ Michael Martens. Když se tu utopila Aylan Kurdi, v nedalekém Beach Clubu hrála živá hudba se zpěvákem z Adany a stoly v rybí restauraci s výhledem na moře se musely rezervovat dlouho dopředu. Hotely a pláže narvané evropskými  turisty. Ale proč se diví žurnalista? Přece imperativem evropské morálky a v tomto prostoru se pohybuje i etika kolem uprchlické krize, je dobré trávení a dobrý sex, jde o něco jiného v německých a jiných televizích? Homo evropský asi musí už být nahrazen někým vznešenějším i když ten vznešený nebude mít tak vysokou technickou inteligenci a několik staletí tam ženy ještě zůstanou v polootroctví.
   Německý žurnalista si dal práci a rajzuje kolem Bodrumu i v lednu. Restaurace Maják je otevřena, ale tam si žurnalista popovídá pouze s číšnikem a s pozvanými, taky dobré, nikdo je neruší. Hraje dobrá muzika a kuchař  něco uplichtí. Z prosklené stěny je vidět pobíhajícího psa na pláži a Řecko je blízko.   
  Pan Üzümcü, pracuje pro lokální organizaci, která obstarává oblečení a stravu pro uprchlíky. Nyní tu máme především Afghánce a Pákistánce, říká. Pákistáncům jde o lepší život, okamžitě se ptají po lodi a jak do Evropy. Nedaleký Akyalar je malý poloostrov a odtud je to do Řecka nejblíž. Mezi půlnocí a pěti ráno se obvykle vyráží. A policie? Pan Üzümcü se ironicky usmívá.
   Žurnalista si pozve i honorární konzulku Spolkové republiky v Bodrumu Gülay Kaman Kaplanovu, advokátku pocházející z Hannoveru. Lidé z Německa se často dotazují, je-li zde nyní bezpečná dovolená.  Podle konzulky je to zcela absurdní otázka: "Uklidním je". Samozřejmě, že je uklidní, pokud by jim sdělila, že je to nebezpečné a hlavně neetické válet se na pláži v této situaci, turisté by tam nejeli a turecká policie by transfer s lidmi rychle zarazila. Podle konzulky kvete v Bodrumu i obchod se čluny, kdo se skrývá za převážením lidí, o tom nechce paní  Kaman Kaplanová spekulovat. Vzpomíná na honorární konzulku Francie, která okamžitě přišla o svůj post když se francouzské ministerstvo zahraničí dozvědělo, že její muž provozuje obchod se čluny. Bránila se tvrzením, že pokud nebudou prodávat oni, udělá to soused. Rychlý a bezpečný model člunu "Quick star", stojí kolem 1200eur. Francouzská honorární konzulka též uvedla, že velkou vinu na transferu mají místní úřední činitelé a šéf přístavu. Jejich nečinění je finančně honorováno.  A policie hledí jiným směrem. Rüstu Tezcan, který půjčuje luxusní jachty, turistům ne imigrantům, říká, že každou noc se přepraví do Řecka kolem tří tisíc lidí. Na nádraží v Bodrumu se dohadují Afghánci a Pákistánci s pašeráky lidí o cenách za transfer na osobu. Žurnalista píše, že to protiřečí tvrzení turecké vlády, že dělá všechno možné, aby zabránila transferu imigrantů. Pan Tezcan k tomu dodává, která vláda říká pravdu? Německá? Má pravdu, ta určitě ne. Ale přece něco, turecká policie kontroluje cestu z letiště do přístavu, pokud Pákistánec přiletí letadlem a moc se neorientuje, policie ho zadrží. Pašerácká mafie používá větší čluny pro 150 lidí, nyní do byznysu vstoupili i Syřané, kteří byli původně zákazníky. Zorientovali se a jsou dynamičtější v podvodném byznyse než jiní.  Pan Rüstu Tezcan je si jist, že pobřežní hlídky a policie se podílí na pašování lidí. Tisíce lidí jsou odtud denně přepravovány a úřady a  policie údajně nic neví. A Merkelová s Gabrielem a Junckerem též nic neví.

Žádné komentáře:

Okomentovat