pondělí 15. února 2016

knossos

aaaakathimerini.gr/849158/article/epikairothta/ellada/poy-einai-o-naos-ths-8eas-zinas

Bohyně Zina

   List Kathimerini provedl očima průvodců malé zamyšlení nad profilem turistů mířících do Řecka.
  Skupina starších Američanů vypochodovala z hotelu v Heraklionu, aby navštívili palác v Knossosu. Turistům se v hotelu doporučily bermudy, šortky,  atletické papuče a lahev s vodou.  Průvodkyně  se poněkud opozdila. To ráno ji poněkud déle trvala příprava elegantní toalety. "Nezajímá mě co si oblečou ostatní, ale když vstupuji do Minoova paláce, musím být náležitě oblečena", říká průvodkyně Maria Karaniki.  43 let provází.  
   Nedostatek vzdělání, dezinformace a  negativní stereotypy jsou bariéry, které musí řečtí průvodci překonávat. Kupodivu dole na znalostní škále se nachází řečtí sousedi Italové, neznají nic. Podle průvodců často i Američané  přímo perlí. Oběma směry, na jedné straně znalci helénského světa, jimž se nikdo nevyrovná a na druhé straně větší skupina excelující v nesmyslech, říká Avga Kalogiani, která sama exceluje v jazycích. Provází v angličtině, francouzštině a italštině již 36 let. "Někteří i Evropané hledají na Akropoli Šalomounův chrám". Nedávno provázela 11leté školáky základní školy z Bostonu a říká, že oplývali takovými znalostmi o řeckých dějinách, že předčili většinu evropských středoškoláků v tomto ohledu.
   Kde vůbec Řecko leží? Kriton Piperas, předseda asociace řeckých  průvodců:  "Často zeměpisná poloha Řecka je pro návštěvníky španělskou vesnicí. Američané se domnívají, že Řecko patří k Blízkému východu. Někteří se ptají jak jsme daleko od arabských bojišť. Je zajímavé, že když zuřila občanská válka v Jugoslavii, většina mimoevropských turistů se domnívala, že je to země na jiném kontinentě, nyní se domnívají, že islámský stát je u sousedů".
  Místopředseda této asociace Andreas Lazaridis říká, že nikdo nepochopí co to znamená křesťanská ortodoxie - řecké pravoslaví. I římští katolící se domnívají, že Řekové moc křesťany nejsou. Musíme s nimi mluvit o schismatu. Někteří Evropané se ptají po imámech na řeckých kostelích (asi mluví o  Angličanech).
   Bohužel jak běží čas, dá pozoroval, že humánní vzdělanost vyspělého světa se stala velmi ubohou (ale čím dál víc lidí studuje humánní obory?). Průvodci se shodují v tom, že v tomto ohledu je jejich práce čím dál obtížnější. Diana Stefanou provádí 29 let. "Bohužel návštěvníků, kteří by byli adekvátní velké řecké historii, je rok od roku méně. A to výrazně méně". Jsou i příjemná překvapení. Poslední rok výrazně narostl počet turistů z jižní Ameriky a je neuvěřitelné jak dobré jsou jejich znalosti a chápání Řecka. Chrisa Karageori, která provází od roku 1974, říká, že asi nejvyšší znalostní úroveň se dá pozorovat u Francouzů z velkých měst, na tom se shodnou i všichni ostatní.
  Zvláštní skupinou jsou Němci.  Obvykle si předem něco přečtou. Průvodci říkají, že jsou jiní než soudí průměrný Řek, po roce 2010 přijíždí též proto, aby Řecko podpořili. Řekové v současnosti často přehánějí a odsuzují jakousi aroganci turistů z Německa, průvodci říkají, že nic takového nepozorovali. Krize změnila náhledy cizinců na Řecko a opačně. Někteří turisté se domnívají, že žijeme ve favelách, nemáme každý den na jídlo. Potom když vidí, že naše kavárny jsou dennodenně  narvané, změní názor a  kritizují nás. V jejich optice jsme najednou neplatiči daní a líný národ, ale nebrání to, především Francouzům, spěchat do našich zubních zařízení.
   Když zohledníme přehradu, která dělí návštěvníky od naší kultury, řečtí průvodci jsou dobrými vyslanci naší minulé i současné historie, píše list. Řecký stát by měl být velmi opatrný s nějakou změnou ve vzdělávání průvodců. Poslední roky se zavřely některé průvodcovské školy, které vyprodukovaly excelentní průvodce. Ministerstvo turistiky to nahradilo rychlými vzdělávacími semináři. List též polemizuje s otevřením profese pro cizince (po unijním nátlaku). Jak mohou povrchní Angličani nebo nedej bože Turci hovořit o velké minulosti světa, která začala v Řecku. 

Deset top "nehorázných" (podle asociace průvodců)
1. kde je chrám (v Aténách) bohyně Ziny;
2. jak to, že staří Řekové stavěly samé ruiny;
3. jak mohl Poseidon dýchat pod vodou, nebyly přece kyslíkové aparatury;
4. jak často ordinuje Pýthie;
5. koušou lvi v Lví bráně v Mykénách;
6. co je to za zvíře minosaurus;
7. Turkům patří polovina Kréty (hrůza?)
8. má Řecko i ostrovy;
9. staří Řekové nevyráběli šaty, proto chodili stále nazí;
10. kde je Agammemonův bazén v Aténách;
 

Žádné komentáře:

Okomentovat