pátek 1. dubna 2016

hrdina z palmyry

Hrdina z Palmyry

  Neuvěřitelné. Ruský důstojník ze speciálních jednotek, který byl vysazen v Palmyře, aby navigoval ruská letadla, v okamžiku, kdy byl obklíčen teroristy z islámského státu, navedl ruská letadla (a bomby) na sebe sama a teroristy. Smrti dal přednost před zajetím bojovníky islámského státu.
  Čin ve své dramatičnosti připomíná činy římských legionářů. Odvykli jsme něčemu takovému. Opíjeni hollywoodskou banalitou a bahnem mediálněpolitických  lží jsme zapomněli, jak vypadá hrdina. Zapomněli jsme, co je to boj. Muž proti muži. Dlouhé desetiletí západní země někde bojují, ale jejich boj se podobá boji, jehož nechvalné výročí si připomínají v Bělehradě. Boj na dálku, vrhání bomb z bezpečných úkrytů. Ale nyní poprvé terorismus vidí, že má před sebou vojáka, který je připraven se nechat zabít a umřít. Zabít protivníky ve zbrani, ne cestující v metru. Na jeho straně je morální etos a civilizační inteligence.
 Ruský důstojník se jmenuje Alexandr Prochorenko. Mnozí Francouzi a Němci mají už dnes jiná jména - islámských zabijáků, na které navedl ruský hrdina letadla. Francouzský „hrdina“, ve Francii narozený muslim Mohamed Merah, vrah židovských dětí, jeho foto je stále populární pro dost „Francouzů“, jak je patrno ze sociálních sítí.  A Alexandr Prochorenko, v cizí zemi a dostál svému úkolu a cti a stal se vlastně jedním z těch, kteří Palmyru kdysi vystavěli.
   24. března informovalo ruské velení v Sýrii o smrti ruského důstojníka speciálních sil v bojích u Palmyry. Týden navigoval bombardování islámských pozic kolem Palmyry a přispěl velkou mírou k pádu města. Když se ocitl v obklíčení, navedl ruskou aviaci na sebe a útočníky. 25letý rodák z Orenburgské oblasti Alexandr Prochorenko. Absolvent  vojenské akademie protivzdušné obrany ve Smolensku. 
   V oblastních novinách v Orenburgu vyšla reportáž. Nechat se vysadit mezi brutálními vrahy vyžaduje určité kvality. Velkou míru odvahy, která musí být něčím živena. Noviny píší, že jeho biografie odpovídá kánonům sovětské provenience. Tři generace žije rodina na jižním Uralu - nebojácní, práce-milovní jak říkají Rusové, s vůdcovskými schopnostmi, patrioti.
   Antonina Michajlovna, třídní učitelka, hovoří o programu střední školy. Dovídáme se o osnovách, které je zajímavé konfrontovat s osnovami  škol v Evropské unii (často antirasistickými, zelenými, gender totalitárními bláboly). Chtěla jsem, aby si děti samy udělaly názor. Pakt Molotova-Ribbentropa, pravdu se doví ten, kdo toho nejvíc prostuduje. Sama ji neznám. Rozbor básní Konstantina Simonova, Syn dělostřelce. Syn navedl artilerii otce na sebesama. Otec obětoval syna ve jménu povinnosti, ale tentokrát naštěstí (aspoň v básni) se syn zachrání. Učitelka říká, že i když Alexandr byl narozen 1991, i tato generace má správné vize: „Vlast, její obrana, svatá povinnost pro každého“. Nádherná, jasná, čistá mysl.
  Guvérnér orenburgské oblasti Jurij Berg říká, že Alexandrův čin se podobá činům hrdinů Velké vlastenecké války. Guvérnér chce po něm pojmenovat ulici v Orenburgu.

Žádné komentáře:

Okomentovat