sobota 16. dubna 2016

merkel schauble tsipras

Málo povedený televizně-politický seriál

   Autorská dvojice Merkel-Schäuble není moc úspěšná, ale zkouší dál. Úžasná verva stárnoucí dvojice poněkud přibrzdila viditelného Alzheimera.
  Rozpor mezi Schäublem a Mezinárodním měnovým fondem (IWF) se prý vyostřuje v dohadování o další pomoci řeckému dluhu. Schäuble nechce ani slyšet o umazaní dluhu, na druhé straně je úředníkům IWF již dlouho jasné, že v této komedii se špatnými německými herci nemá cenu statovat.  Úředníkům IWF je jasné, že podmínky, které na Řecko kladou bruselští byrokrati a centrální banka, jsou zcela nesmyslné a nerealistické, odpuštění velké části dluhu považují za jedinou možnou cestu.  Rakousko též dluhy neodpustí, ministr financí Hans Jörg Schelling též žádné řezy v dluzích nepřipustí, možná delší splátkový kalendář. Evropskounijní hrůza! Řekové budou splácet až do konce světa. Stěhují se raději do Austrálie a USA a k nim se valí statisíce muslimů. Není vůbec toto základní princip unijní a německé politiky. Kde zůstala solidarita s Evropany, s iniciátory univerzální civilizace – s Řeky.
  Řecké dluhy, to jsou vnucené půjčky, to je likvidace vlastního průmyslu a zemědělství, to je absolutní negace přirozených ekonomických principů, to je politika Evropské unie.
   Němci a Rakušáci potřebují pracovní síly, ať delokalizují svůj průmysl do řeckých (a portugalských) oblastí, ať tam přenesou část výroby a celá jižní Evropa dostane skutečnou společenskou a ekonomickou vzpruhu – ve výrobě, v zaměstnanosti, ve vzdělávání atd. Místo pseudopůjček solidarita. 
 Podle ministra Schellinga se příští týden sejdou financministři eurozóny a udělají jasno o další pomoci Řecku. Opět se vyjasní na pár dní, což tato skupina ministrů předvádí již pomalu deset let.  Schäuble argumentuje zajímavým způsobem, prý v důsledku různých machinací s úrokem, popř. pár měsíců žádný úrok, nemá Řecko momentálně žádný problém s dluhem a žádné ulehčení nepotřebuje. Ale drží ho jen pěkně pod krkem.  Skutečně tomu tak je, Schäuble má pravdu, z levičáckého komunisty Tsiprase se stal velký přítel Angely Merkelové a o Schäublem říká, že je to geniální finančník, před dvěma lety tuto povedenou dvojici častoval podstatně jinými termíny. Ti dva ho pod krkem drží pevně, ale dýchat může.
   Vedoucí odboru v IWF  Poul Thomson nesdílí  Schäubleho optimismus – dovést tímto způsobem Řecko do rozumného rozpočtového fungování není realistické. Rozpočtový deficit klesá s poklesem celé řecké ekonomiky. To je opravdu úžasná ekonomická politika, pokud omezí spotřebu o třetinu, zruší dvě třetiny škol a pracovních míst, důchody se mohou srážet tempem jak unijní trojka uzná za vhodné – a ekonomika začne prosperovat. Úžasná vize. 
  Jediný vhodný recept  v situaci, kdy antisolidární země nehodlají přenést část výroby z Německa a Rakouska do Řecka, aby země generovala prostředky k splácení, je Grexit a úplné zrušení dluhů.
     

Žádné komentáře:

Okomentovat