pondělí 23. května 2016

elchardus schffer multikulti

Multikulti v Beneluxu

Profesor Mark Elchardus je považován za ideologa vlámské socialistické strany sp.a a profesor a publicista Paul Scheffer je ideologem holandských sociálních demokratů. 
  Oba dva profesoři jsou velmi kritičtí k multikulti společnosti. Scheffer je považován za spirituálního otce holandských debat na multikulti téma již téměř 15 let.  Elcharus se domnívá, že skutečná diskuze musí teprve začít. Oba profesoři v hovoru s informačním serverem levif.be
Pane Scheffere, mnozí lidé jsou, pokud jde o uprchlíky, velmi nervózní. Když vidíme utopené dítě na pláži, dojímá nás to, ale přece nemůžeme otevřít úplně hranice?
Scheffer:   Po pádu berlínské zdi jsem byl korespondentem ve Varšavě. Zažil jsem ten opojný pocit, že hranice padají. Čtvrtstoletí poté se probouzíme do světa, který je tvrdší než kdykoliv předtím. Ve světě je spousta konfliktů a spousta uprchlíků. V liberálních levicových kruzích to vyvolává pobouření. Kdo jsme, abychom posuzovali, kdo může nebo nemůže přijít? Je to rovněž morální dilema. Zavřít a tvrdit, že naše zájmy jsou prioritní nebo je otevřít a vzít každého, oboje je nemožné. Jak řeší Evropa tento problém? Řešení přenechala autoritativnímu Turecku.
Elchardus:  Uprchlická krize dokazuje, že evropské vnější hranice jsou ničím. Spíš jsou v krizovém stavu. Teoreticky právo na azyl není omezené počtem uprchlíků, ale motivem uprchlíka. Měli bychom zajistit ochranu evropských hranic s uprchlickými centry na hranicích. Ale máme na to vůbec vojenské jednotky?
Scheffer:  Během krátké doby  humanitární apel Merkelové dostal svou realpolitik podobu. Připadlo mi odporné, že Merkelová dostala v Holandsku cenu za morální politiku a důsledkem jejího vedení jsou Erdoganovy požadavky. To, co dnes vidíme není humánní, 22000 mrtvých ve Středozemním moři. Gesta německých, rakouských a švédských politiků skončila. Plačící švédský ministr integrace nám v televizi sdělil „Už dál nemáme kapacitu.“ Amerika ani Kanada nemají své hranice otevřené, ale přijímají každým rokem jistý počet imigrantů. Od 1975 Holandsko přijalo 750000 uprchlíků. Evropa může přijmout za rok maximálně 300000 lidí. Nemůžeme zachránit celý svět a nejsme zodpovědní za demografickou explozi v arabském světě.
Zastánci otevřených hranic tvrdí, že můžem mnoho získat?
Elchardus:  Pokud budeme brát vzdělané, ale pak je to vykořisťování chudých zemí. Oni platí a my budeme profitovat. Ekonomické statistiky mluví však jinak. 43% muslimů mezi 25 a 35 lety pracují, tedy méně než polovina. Jaký
ekonomický benefit nám to může přinést ?
Scheffer: Ekonomický přínos migrace je velmi slabý. V Holandsku se realizovala studie mezi 33000 uprchlíky, kteří žijí v Holandsku déle než 20 let. Pouze jeden za tří pracuje víc než osm hodin týdně. V Německu je to podobné.   
Elchardus:  V krizi jako je tato je třeba být realistický, čtvrtina naší mládeže nemá práci. Proč nepomůžeme jim místo toho, abychom importovali lidi odjinud? Většina imigrantů jsou muslimové, globalizace džihadu přinese vážné problémy obzvlášť s mladými muslimy. 
Scheffer:  Mezi uprchlíky je velká skupina silně věřících. Integrace těchto lidí bude velkým problémem. A se spojením rodin se to znásobí.
Elchardus:  Studie sociologa Ruud Koopmanse ukázala, že mezi muslimy druhé a třetí generace je 40% těch, kteří mají silné fundamentalistické vize a považují zemi, v níž žijí, za nepřátelskou. A je mezi nimi silná skupina 10-15%, která se ztotožňuje s džihadem. 11% muslimů by podle studie nenahlásilo policii informaci o přípravě atentátu i kdyby o tom měli informace.
Elchardus: Je absurdní vysvětlovat radikalizaci sociálním statusem. Slabá pozice muslimů v pracovním procesu není dána diskriminací.  Muslimové mají v průměru výrazně horší výsledky ve vzdělávacím procesu. Je třeba se ptát, proč tomu tak je.
Scheffer:   Před časem jsem provedl průzkum na bruselských školách a zjistil jsem, že polovina muslimů jsou antisemité. Jedna islámská organizace se chtěla se mnou soudit. Musíme problém pojmenovat. Část intelektuálů má tendenci ty věci zastírat.
Elchardus:  Ve Francii existuje 3000 webovských adres, které propagují islámský stát. Říkám kolegům, pokud chceme bojovat proti islamismu,  musíme přestat s kurzy francouzštiny (ironicky).

Žádné komentáře:

Okomentovat