čtvrtek 22. září 2016

merkel


Berlínské pohádky

V pondělí po fiasku v zemských volbách v Berlíně vystoupila Merkelová se svojí verzí propadu své partaje. Ne s politickou analýzou ani s náznakem sebereflexe. Evropští politici toho už možná vůbec nejsou schopni nebo celý zbankrotovaný politický systém evropských zemí to přestal umožňovat.
    Partajní předáci vyzdviženi vnitřním partajním systémem, kde o demokracii nemůže být řeči, poslanci vybráni partajním bossem podle stupně loajality a nakonec letargie voličů, kteří ve většině z neznámého důvodu zůstanou věrni politické straně a požehnají politické stagnaci.
   Problémem Merkelové jsou uprchlíci? Problémem je celá politika – německá i evropskounijní. Místo reality se předkládají občanovi pohádky o světě, které o realitě nějak vypráví. V Německu si naštěstí občan pomalu začíná uvědomovat parametry reality a hledá alternativu k politické polopravdě. 
    Merkelová v pondělí prozradila, že by ráda kolo času vrátila o pár let zpátky, aby se na imigrační vlnu lépe připravila. Měla na mysli asi Německo, aby národ lépe uhnětla. Wirtschafts Nachrichten píší, že se velmi mýlí, pokud se domnívá, že CDU a SPD se propadají ve volbách proto, že politici Němcům dobře nevysvětlili, že se země musí radikálně změnit. Ujišťování Merkelové, že ústava je svatá, občan přestal věřit. V Německu Grundgesetz – poválečná ústava znamenala něco jiného než ústava na Slovensku, Polsku atd. Znamenala návrat z nacistického pekla do normality, byl to obrovský dar spojenců Němcům a řadu desetiletí se to tak chápalo, ústava byla nedotknutelnou a v očích Němců zcela posvátnou., Merkelová demagogickým způsobem porušila, nejen v imigrační politice, základní zákon.  Miliardami se zachraňují banky, Evropská centrální banka místo reality udržuje při životě politickou fikci společné měny, ekonomický rozum je postaven mimo zákon. Merkelovou  ovládaná média osočují ty, kteří trvají na nedotknutelnosti nedotknutelného zákona z populismu a pravicové aberace.
  Grundgesetz byl poválečnou bariérou právě proti autoritativním a fašizujícím  sklonům německé společnosti, byl obranou proti návratu do minulosti a občan to tak vnímá. Merkelová se pseudomorální rétorikou postavila nad zákon a vrhla zemi zpátky do předválečného období.
   Proti vůli většiny Němců nasměrovala německou a evropskounijní politiku proti Rusku. Nejen sankce, ale evropský prostor otravující protiruská propaganda s katastrofickými důsledky pro Evropu. Chaos v Iráku, Libyi, Sýrii způsobila Merkelová a její spojenci, píší Wirtschafts Nachrichten. Dnes bombardují dánské a britské jednotky spolu s Američany pozice syrské armády a přitom má platit příměří. Vzápětí poté následují nekonečné bláboly o imigračních kvótách.
   V berlínských volbách rozhodovaly i lokální problémy. Miliardové finanční propady při stavbě letiště, v dozorčích radách přitom sedí politici CDU a SPD, zodpovědnost nikdo z nich nepřizná. Merkelová se domnívá, že se špatně argumentovalo. Její polopravdy, mocenské intriky a technokratickou omezenost volič odmítl. Je to jednoduché, nebyla zvolena a otevírá se prostor pro jiné. Schopnější vystřídají méně schopné – princip evropské demokracie, který platí už 2500 let, problémem je pouze to, že ti méně schopní si usurpovali takovou míru politické i mediální moci, že jsou schopni zablokovat demokratické procesy.  

Žádné komentáře:

Okomentovat