pátek 28. října 2016

brusel bulharsko

Řada dobrých a jiných zpráv..

Hlavní dobrá zpráva - bomby nevybuchly, bruselští sapeři strávili klidnou noc a Evropský parlament zabránil nejhoršímu. Schválil velkou většinou rezoluci a poslanci se mohli rozletět do svých domovů, zlé jazyky tvrdí, že nejen do domovů, ale i někam do středomořského apartmá se spolupracovnicí a .. pracovat i tam. Evropský parlament požaduje zastavení výstavby plynovodu Nord Stream 2 z Ruska do Evropy.
   V rezoluci EP se mj. praví, že plynovod by narušil solidaritu mezi evropskými státy. Zdálo by se, že dostavět plynovod je rozumné, vést energovod mimo politicky iracionální Ukrajinu,  která energii do Evropy používá jako politickou zbraň. Parlament se vyslovil pro stavbu sítě LND terminálů a asi chtějí dovážet zkapalněný plyn z Kataru.  Podle všeho zastavení dostavby Nord Streamu je účinnou zbraní proti Rusku. Za co sankce? Důvod se najde dodatečně. Putin má modré oči a multikulti nemá rád.
  EU komise zkoumá drobnohledem již pět let podnikání Gazpromu v Evropě. Gazprom zabezpečuje třetinu evropské spotřeby plynu a prý má tato firma bránit konkurenci. Asi katarské a americké. Komisařka pro konkurenci Margharete Vestagerová ve středu prohlásila: „Máme mnoho možností, můžeme jim sebrat deset procent z obratu“. Katarský plyn komisařce Vestagerové voní, ruský prý smrdí.
   Agentura Reuter oznámila, že Gazprom zamýšlí navýšit podíl na plynovodu Opal, ten vede plyn z Nord Streamu do Česka, zatím se Češi nemusí ničeho obávat, EU tomu určitě zabrání, smažit se bude na katarském, i vepřové se výjimečně povoluje. 
    A další v řadě dobrých zpráv z Bruselu. Udatná EU  s americkou pomocí zachránila atom pro firmy z multikulti rájů.  Poněkud ta radost může zhořknout Bulharům, jejichž státní energetický koncern NEK musí do 25. prosince zaplatit ruskému Atomstrojexportu 601 milionů eur. Rozhodla tak mezinárodní arbitráž v Ženevě. Za den prodlení zaplatí  130000 eur pokuty. Bulhaři s ruským Atomstrojexportem zahájili v březnu 2012 společný projekt výstavby atomové elektrárny v Belenu. Projekt byl trnem v oku Evropské komisi a Američanům a po tlaku a hrozbách vypověděli Bulhaři ruskou spolupráci na napůl dokončené elektrárně. Bulharské ministerstvo energetiky naznačilo, že celková částka odškodnění se může snížit, jednají s Atomstrojexportem o nějakých subdodávkách, nejlíp přes politickokorektní třetí stranu.   
    A opravdu dobrá zpráva z včerejší noci. Po jednáních v Bundestagu vyzval frakční šéf levicové strany Dietmar Bartsch sociální demokraty a zelené ke spolupráci na svržení Merkelové. Pokud šéf SPD bude chtít, při vyslovení konstruktivní nedůvěry vládě, levicová strana podpoří jeho zvolení kancléřem. Podle propočtů by tyto tři partaje měly dost hlasů, aby zbavily Německo a Evropu Merkelové. Levicová strana má jedinou podmínku – dohodnout se na pár bodech, které by se daly před volbami v 2017 ještě realizovat, např.  omezení nasazení Bundeswehru v zahraničí. Šéf SPD Gabriel se zatím nevyjádřil.

Žádné komentáře:

Okomentovat