čtvrtek 27. října 2016

recky dluh

Přirozené právo

Tento pojem může mít řadu výkladů, ale zdá se že použit v projevu řeckého prezidenta Paulopoulose je zcela na místě. Evropská unie pod německou knutou povýšila právo na bezpráví a zločinu dala relativistické uvozovky. Dluhy se samozřejmě mají platit, ale nikoliv pouze dnešní, ale i ty včerejší, protože v logickém zřetězení dluh plodí opět jenom dluh.
   Řecký prezident působí dojmem velmi ušlechtilého a inteligentního člověka a jeho role v současném Řecku je velmi obtížná. Němci nikdy nezaplatili Řecku válečné škody, tato země byla opomenuta na poválečných konferencích o náhradách, přitom Řecko se řadí mezi země nejvíc válkou postižené.   
   Prezident navštívil výstavu „Atény 1940-1944, město a jeho lidé“ a vyjádřil se při té příležitosti k německým reparacím a nacistické okupaci Řecka. „Je přirozeným právem Řeků žádat navrácení tzv. okupační půjčky, kterou si Němci tenkrát vymohli a která je právně účinná a vymahatelná“. Prezident připomněl, že město tenkrát symbolizovalo jedno velké NE, zažili jsme tenkrát explozi svobody.
   Město je centrem světové civilizace a ta znamená svobodu. Stejně jako Soluň, bránily Atény řeckou identitu naší podstaty a tento odkaz dodržet je naší povinností. Soluň zaplatila obrovskou daň životy našich židovských spoluobčanů. Obě tato města jsou majáky civilizace.
    Předseda řeckého parlamentu Nikos Boutsis na výstavě prohlásil: „Kolektivní lidská paměť pracuje proti zapomnění a manipulaci“. „Traumata, jež způsobila německá okupace, nejsou uzavřena a k německým reparacím se budeme vracet. Řekové zaplatili obrovskou daň krve“. V malém Řecku přišlo o život téměř půl milionu civilních občanů, dvě třetiny obchodního loďstva byly potopeny, jedna třetina všech lesů v zemi spáleny, tisíce vesnic srovnány se zemí. Němci si vynutili obrovskou půjčku od národní banky, vykořisťovali řecké národní hospodářství, loupili národní archeologické bohatství – připomněl Němcům jejich nedávnou minulost předseda řeckého parlamentu.

Žádné komentáře:

Okomentovat