pondělí 21. listopadu 2016

merkel

Psychiatr Hans-Joachim Maaz: Jako Honecker

Známý německý psychiatr  Maaz nazval v lednu v hovoru s Huffington Post Merkelovou nebezpečnou narcistkou blízkou Honeckerovi. Její chování je velmi nebezpečné, není schopna minimální sebereflexe. Moci se dobrovolně nikdy nevzdá. Jako důvod proč lpí tak na moci, Merkelová uvádí, že v Německu a v Evropě všechno nedodělala a tyto ji potřebují. V každé jiné normální zemi pokud chce někdo vládnou čtvrté období je považován za diktátora. Němci stále mluví o demokracii. Budiž.
Včera večer v televizní diskuzi si Anne Will do  ARD pozvala sárskou ministerskou předsedkyni z CDU Kramp-Karrenbauer, bývalého berlínského starosty Wowereita, šéfredaktora Zeitu di Lorenza a... psychiatra z Halle Hans-Joachima Maaze.
    Karrenbauerová by mohla Merkelovou teoreticky nahradit, první v řadě jsou ministerští předsedové, v televizním pořadu působila dojmem začínají recepční, v jednoduché argumentaci pletla všechno dohromady - digitalizace a její nebezpečí pro sárské pracující, ona sama je otevřená, a Merkelová je nezbytná, vládla prý s různými partnery a ti jí omezovali. Je jasné, že tito lidi, kterými se Merkelová obklopila nemohou nahradit vůbec nikoho a sami by měli být rychle nahrazeni.
    Velký intelektuál z die Zeitu di Lorenzo se nedomnívá nic, když Merkelová odejde mohlo by dojít ke katastrofě atd., několika stránkové analýzy v jeho listu se obvykle dají sumarizovat do holé věty. Mluví i vypadá docela půvabně, odměněn potleskem je vždy a lidé se začínající Alz. chorobou i zaslzí. Pro tzv. intelektuální elitu je Merkelová zárukou jejich prosperity.
    Svižný politik Wowereit z SPD, který včas rezignoval a uvolnil cestu jiným a má právo se vyjádřit k politické patologii německé kancléřky. Soudí, že Merkelová má v politice velké manko, nebyla úspěšná a společnost nepozvedla, když odejde svět se nezboří. V Německu narostly sociální disproporce do té míry, že pokud se budou ignorovat další čtyři roky, společnost se rozloží.

Psychiatr Hans-Joachim Maaz

    V německých televizích není obvyklé, aby si zvali lidi jeho kalibru. Anne Will si pravděpodobně chtěla vylepšit reputaci z minulého pořadu, kde téměř propagovala islamismus a sklidila celonárodní kritiku. Psychiatr povýšil pořad do nejlepší roviny fakt a idejí. CDU je v krizi její vinou. Nedovolila nikomu, aby vyrostl, Merkelová sama schopná není, kdo za ní stojí - neschopní chlapi.
     „Chci něco ještě dát“, psychiatr cituje slova Merkelové na partajní konferenci. Trapné a směšné, měla dost času na dávání. „Chci politiku adaptovat na realitu“, to už není směšné, ale jasná blbost. Politik musí hledat odpovědi na otázky, které realita plodí a když je nezná, tak musí odejít. Merkelová se snaží vyvolat dojem, že všechno bude dál dobré, není to pravda, všechno bude horší. Společnost potřebuje novou perspektivu. Stojíme na konci jedné epochy, kapitalismus jak se chápe v Unii je na konci, stejně tak konzumní společnost - dál to už nepůjde. Společenské chápání narazilo na konečnou bariéru své ideologie a pověr – ničíme klima, máme povinnost k chudým celého světa etc. Konec  celé společenské konstrukce se přiblížil, lidé to intuitivně cítí.
   Nakonec pořadu se psychiatr vyjádřil, že protesty a alternativní opozice (AfD, Pegida etc.) jsou nosné a nutné, mají oprávnění, politika i média se jimi musí zabývat a dát jim prostor. Kupodivu i Wowereit nebyl proti.        

Žádné komentáře:

Okomentovat