sobota 26. srpna 2017

euro ecb

Euro nešlape, dík za to..

Píše ve francouzském Causeur velký ekonom světového jména Jacques Sapir. Poslední týdny se akumulují nepříznivé zvěsti o evropské měně euru. Tyto novinky mají vesměs politický charakter. Ekonomické problémy této měny zůstaly v pozadí.
    Novinky na prvním místě z Itálie. Kdo zná hospodářskou situaci této země, tak ho to neudiví, euro ji přímo dusí. Důležité zprávy též z Německa. Zaslouží si to vysvětlení.
Počínání Evropské centrální banky (ECB) je protiústavní
    Ústavní soud v Karlsruhe naznal, že opatření ECB, které má jméno PSPP (Public Sector Purchase Program) může znamenat porušení německé ústavy. Soud naznal, že „existuje přesvědčivý důvod, který vede k závěru, že ECB překročila svůj mandát.“
     Nemůžeme přeceňovat tento výrok, nicméně prezident ústavního soudu to prohlásil a zaslal celý spis k posouzení Evropskému soudnímu dvoru. Celá záležitost se povleče do jara příštího roku. Stížnost k ústavnímu soudu podal člen vedení AfD Alexandr Gauland. AfD zastává silná anti-euro stanoviska. A výrok ústavního soudu ji dává za pravdu. Stranu to určitě podpoří v předvolebním boji a pro jistou dobu to omezí ECB v jejích manévrech. Je to důtka a napomenutí ECB.
Dvě měny Berlusconiho
    Paralelně s Německem velmi důležitá událost v Itálii. Berlusconi 19. srpna publikoval otevřený dopis, kde bývalý předseda vlády navrhuje zavedení dvou měn v Itálii: euro pro mezinárodní transakce a liru jako vnitro-italskou měnu. Sklidil kritiku, Romano Prodi (ex-eu byrokrat na entou) Berlusconimu poradil, aby šel na léčení.   Přes veškeré kontradikce, které návrh skrývá, dopis je velmi významný. Berlusconi připomněl nezbytnou devalvaci italské měny v letech 1980-90. Zdůraznil, že mnohé země překonaly velké ekonomické problémy právě tímto krokem – uvedl příklad Ruska, Číny, jižní Koreje – mohlo k tomu dojít, protože tyto země mají vlastní měnu. 
    Berlusconiho návrh není kompatibilní regulím euro zóny – viz článek 128, Lisabonské dohody. Pokud se někde v praxi vyskytl tento model, trval pouze pár měsíců a nakonec se dala přednost národní měně. Lišák Berlusconi asi tím naznačuje možnou cestu z euro pasti.  Z ekonomické katastrofy do které euro Itálii dovedlo. Katastrofu, kterou násobí migrační příliv. Čím dál tím víc Italů říká: konec tomu všemu.
Euro je problémem
   V Itálii i jinde, ve Francii, Řecku, Španělsku, Portugalsku, Belgii. V soukromí většina italských ekonomů soudí, že tento krok je pro obnovu země absolutně nevyhnutný. Euro je plomba, která brzdí evropskou (ne ovšem německou) ekonomickou obnovu.  
    Politické síly mají tři možnosti. Neměnit měnovou cestu, setrvat u eura za každou cenu, ať jsou důsledky sebekatastrofičtější. Kritizovat, něco navrhovat, ale zůstat u eura, tento typ nedůslednosti nakonec voliči odhalí. Třetí, koherentní možnost – hledat a vytvářet evropské aliance, které nakonec budou mít dost sil, aby rozbily celou eurozónu.  

   
   

Žádné komentáře:

Okomentovat