pondělí 13. listopadu 2017

cnn obama bush

Elity proradné

O tom už nikdo nepochybuje, žijeme v době, kdy právníci zabíjí justici, univerzity poznání, tisk informovanost, náboženství morálku a Krista a banky jsou hrobaři ekonomie. Interview s brilantním novinářem a spisovatelem Chris Hedgesem v arretsurinfo je víc než zajímavé a odhaluje principy fungování doby.
Jak rozumíte tomu, že v USA, je do dneška hlavním politickým tématem, údajná ruská manipulace amerických voleb?
    Je to stejně směšné jako byly atomové zbraně Saddama Husseina. Obvinění není na ničem založeno, slouží to jinému záměru: kritici finančního kapitalismu a imperialismu jsou zahraničními agenty a pracují pro Rusko. Nepochybuji o tom, že Rusové hodně investují, aby ovlivnili některé události v USA, jako to děláme my v Rusku a všude jinde po světě. Vlivy jsou a budou.
   Myšlenka, že by Rusové mohli rozhodnout volby v Trumpův prospěch je absurdní. Vychází to z domněnky, že Rusové dodali materiály o Podestovi (šéf volební kampaně demokratů) do WikiLeaks a jejich publikace dovedla tisíce stoupenců Hillary, aby dali hlas Trumpovi. Je to nesmyslné. Podle ředitele  národní bezpečnostní agentury jsme v televizi Russia Today America manipulovali diváky do té míry, že volili Green party.
   Tato obsese je taktikou, kterou používají vládnoucí elity, obzvlášť demokraté, aby nemusely čelit nepříjemné realitě: jejich nepopulárnost je důsledkem jejich politiky deindustrializování země. Důsledkem katastrofických komerčních dohod, jako ALENA, které vedly k eliminování pracovních míst, transfer práce do Mexika a jinam, kde dělník dělá za méně než 3 dolary na hodinu. Důsledek exploze ve vězeních, Bill Clinton ztrojnásobil výše trestu. Důsledek redukce základního vládního servisu, dekompozice státní infrastruktury včetně veřejného školství, a povoleného fiskálního úniku velkých podniků. Důsledek transformace země v oligarchickou strukturu. Revolta pravice a části demokratické strany má smysl, pokud je vidět, kam tuto zemi vládnoucí dovedli.
    Policejní složky terorizují ty, kteří nemají žádná práva. Víc než tři osoby denně jsou zabity. Demokratická partaj vede hon na ruské čarodějnice. Není ochotna si připustit vinu z destrukce občanských svobod, útoky Baraka Obamy na občanské svobody byly horší než Bushovi, nemluvě o jeho podílu na ekonomické destrukci a destrukci demokratických institucí.
   Politici jaho Hillary, Pelosi a Schumer jsou kreatury Wall Streetu. Proto byli až nepříčetní proti Sandersovi. Bez peněz Wall Streetu by neměli žádnou politickou moc. Demokratická partaj nefunguje jako normální strana. Jde tam o mobilizování masy lidí a takto ovlivňovat veřejný život, na to potřebujete peníze velkých firem. Stranická základna nemá právo se k něčemu vyjadřovat, a to odhalil Bernie Sanders. Strana je schodištěm v sterilním politickém tyátru.
    Elity demokratické strany, krátkozraké a hluboce cynické, mají smrtonosnou vizi. Neustoupí, i kdyby všechno mělo explodovat.
Chris, pracoval jste v New York Times. Jak to všechno bylo?
    V letech 1990 až 2005. NYT míří na 30 milionů Američanů střední třídy a na bohaté. Je to národní list, pouze 11% jeho lektorátu je z New Yorku. Reflektuje myšlení elit. Vždy to byly elitistické noviny. List se ztotožnil s ideologií neo-konzervativismu  a neoliberalismu, obzvlášť když šéfredaktorem byl Abe Rosenthal. Nastolil de facto cenzuru, vyloučil kritiky kapitalismu a imperialismu, jako je Noam Chomsky a Howard Zinn. Šikanoval žurnalisty např. Sydney Schanberga, který kritizoval realitní agentury, nebo Raymond Bonnera, který šetřil masakr v El Mozotte, v Salvadoru. Každý týden večeřel s editorem Williamem Buckley. Tento obrat do objetí retrogradovaného kapitalismu a imperialismu, dovedl na jistou dobu noviny k rentabilitě. Nyní, v důsledku internetu, NYTimes je postižen stejně jako jiní. NYT má ve znaku objektivitu a vyváženost informování, dobře maskuje fakt, že slouží mocným a bohatým a deformuje realitu.
    Intelektuální rubriky novin, speciálně „Knihy“ a „Týdenní revue“ degradovaly s příchodem neocona Bill Kellera. Jako kronikář byl kdysi žonglérem fakt z irácké války. Noviny se ztotožnily, bez jakékoli reflexe, s utopickou ideologií neoliberalismu a s primátem velkých firem, jako předpokladem lidského pokroku.
     NYT, stejně jako školy ekonomické politiky, univerzitní katedry a experti placení velkými firmami, propagují absurdní myšlenku, že všem nám bude lépe, když všechny společenské sektory se budou řídit aspiracemi trhu. Je nutná neuvěřitelná stupidita, aby se tomu dalo věřit. Viděli jsme studenty z Harvard Business School psát doktorské práce o brilantním Enronu a jeho obchodním modelu, až do chvíle, kdy se Enron zhroutil a ukázalo se, že je to velký podvod. Nikdy to nebyly myšlenkové střety. Jenom čistokrevná stupidita, nastolená těmi, kteří si říkají nejvzdělanější jako je Larry Summers, který hlásá lži – náš úpadek je prý důsledkem nízké úrovně vzdělání. Je to důsledek počínání amorálních elit a kriminálních finančních institucí.
    Kritické myšlení v přílohách Knihy“ a „Revue týdne“ s Kellerem kompletně zmizelo. NYT, jako jiné elitní instituce, se stal komorou hermeticky uzavřenou, neuvědomují si, do jaké míry se stali směšnými. Thomas Friedman a David Brooks mohou klidně psát pro The Onion.
   Pracoval jsem dlouho v zahraničí. Nepsaná pravidla v takových novinách zní: neútočit na ty, na nichž finančně závisíme, občas se mohou trochu zkritizovat. Ovšem jste-li novinářem velkého kalibru, jako Charlie Leduff nebo Sydney Schanberg, kteří se zabývají rasovými otázkami, sociálními problémy a kapitalistickým vykořisťováním, rychle se stanete problémem a rozloučí se s vámi. Cesta v takové organizaci je otevřena kariéristům a loajálním. Vysvětluje to, proč jsou dnes noviny zaplněny průměrem. Talenty nechybí, ale chybí intelektuální nezávislost a odvaha. Připomíná to Harvard.
Vraťme se ruským hackerům. Jak je to dnes s informací, která má často podobu tvrzení nějaké agentury nebo výzvědné služby a tváří se, že je nezpochybnitelné?
   Informační sítě, jako CNN nebo MSNBC se nezabývají žurnalismem. Jejich hvězdy reprezentují elitu. Rozšiřují šepoty a pomluvy ze dvora, nyní jsou to výpady proti Rusku, opakují to, co jim přikázali. Jeff Zucker transformoval CNN v kanál tele-reeality-show, 24 hodin ze 24. Ověřitelná fakta obětována na oltáři prdící zábavy. Lži, rasismus, bigotnost a teorie komplotu mají být seriózním informováním. Burleskní informovanost.
   Byl jsem součástí týmu, který se zabýval iráckou válkou. Pracoval jsem v Paříži. Libby, Dick Cheney, Richard Perle a další, nám sdělovali informace, které chtěla administrativa šířit. Pravidla NYTimesu říkají, že nemůžete publikovat článek založený pouze na jednom informačním zdroji, ale máte-li víc zdrojů, jde to. Víc zdrojů z jednoho pramene. Bylo to burleskní, Bílý dům sdělil informaci Judy Millerovi, a pak deklaroval, „jak píše NYT..“. Umožnilo to dodat těm lžím zdání nezávislosti a podpořit je renomovaným žurnalismem. Institucionální selhání NYT.
Antiruský diskurs v médiích často pochází od těch, kteří si říkají levicoví.
   Žádná americká levice, hodná toho jména, neexistuje. Ani levice, která by chápala revoluční politické teorie a byla schopna plodit ekonomické studie mapující mocenský systém. Hlavním problémem podle nich je Trump, on však není chorobou, je symptomem degenerovaného systému. Pokud se pokusíte s nimi diskutovat, redukují hovor na karikovanou politickou vizi.
     Levice byla decimována. Začalo to Woodrow Wilsonem, pak ve dvacátých letech bylo prakticky likvidováno odborové hnutí a radikální tisk. Pak čistky v padesátých letech. Decimovali i liberální třídu – vzpomeňte co udělali Henry Wallacemu – liberálové studené války asimilovali kapitalismus a demokracii s imperialismem a svobodou. Žil jsem ve Švýcarsku a ve Francii, zůstala tam militantní levice. Zde je nutné začít od nuly.
    Permanentně bojuji s Antifou a Black Bloc. Je to vábnička pro nezralé děti. Nečelíme žádnému fašismu, ale elitám u moci.
    Trump není problém, jen tato fráze zabije většinu diskuzí s lidmi, kteří o sobě tvrdí, že patří k levici.
    Moc velkých peněz a firem vám znesnadní život, pokud jste kritikem. Vyloučí vás z akademické půdy. Nikdy nedostanete žádnou cenu ani subvenci. Pokud napíšete knihu, zničí ji. Učil jsem na některých prestižních univerzitách, na Princeton a Columbia, polovina členů univerzitních administrativ by měla být ve vězení.
   V 17. století v Anglii, spekulace byla zločinem, spekulant byl pověšen. Dnes vedou ekonomii a celé země. Kopulují s mamonem, aby zničili intelektuální a kulturní život a zardousili naši demokracii. Adekvátní pojmenování těchto lidí: zrádci.
Politika identit v USA?
   Velké firmy si adoptovaly identity. Viděli jsme, jak ji praktikoval Obama. Jak řekl Cornel West, byl to černý maskot Wall Streetu. Vedl jsem s Cornel Westem pochod lidí bez přístřeší na zasedání národní konvence demokratů. Vesměs to byli přívrženci Bernie Sanderse, požádali mě, abych promluvil. V sálu skupina mladých militantů: „Nenecháme mluvit bílého jako prvního“. Pak se někdo z nich zvedl a přesvědčoval, že je nutné volit Hillary. Mocenská struktura velkých peněz organizuje a platí ženy, barevné, studenty, aby se dobře zastřely její zájmy. 
   Obdivuji starý feminismus Andrei Dworkinové. Boj proti zneužívání a utlačování ženy. Nová forma feminismu je otrávená jedem neoliberalismu. Hlasatelé této formy slouží a jsou placeni mocenskou elitou. Podle nich je prostituce otázkou volby. Jak může zabezpečená žena volit tento způsob života.
Na konferenci „Convergence socialiste“ jste kritizoval Obamy i Sanderse, v sále pískali.
    Pískali, když jsem kritizoval Obamy i v Berkeley. Lidé nejsou rádi, když jim berete iluze, berete jim jejich zachránce a figury vytvořené mediálním průmyslem. Komedie Obamacare: v linii s farmaceutickým průmyslem a pojišťovnami. Péče o zdraví všech se nediskutuje.
    Globalizace a neoliberalismus jsou zombii ideologie. Nejsou už věrohodné. Nemají protiargumenty na kritiku. V okamžiku, kdy se vládnoucí kasta bude cítit ohrožena, zavede silnější restrikce, včetně cenzury a násilí.       

   


Žádné komentáře:

Okomentovat