pondělí 1. ledna 2018

ekonomie francie indie

Světová ekonomika podle Reuters

Indický tygr a francouzský kohout. Svět mutuje a Evropská unie skomírá. Zdánlivě prosperuje německá ekonomika (spolu se satelity), ale za tímto jevem se skrývá jednoduchá pravda: neférová systémová výhoda Německa zavedením společné měny. Dlouhodobě není měnový gap, znevýhodňující Francii a s likvidačními důsledky pro italskou ekonomiku, udržitelný. Německo spolu se satelity nemají v soudobé ekonomicko-politické konstelaci perspektivní budoucnost.
    Reuters publikoval 26. prosince studii, která osvětluje nejbližší ekonomické mutace. Francie o stupínek klesne v světové ekonomické klasifikaci, z pátého na šesté místo. Azijské ekonomiky jsou na vzestupu, nejen indická. Čína se stane první světovou ekonomickou velmocí v roce 2032, pokud jí není už dnes, dolarové kvotace hrubého produktu často ekonomickou podstatu zastírají.
     Anekdoticky působí zmínka o americké ekonomice: „Efekt Trump na světový obchod se neprokázal až tak silný, jak se původně soudilo. USA si podrží prim ve světovém obchodě o jeden rok déle, než jsme predikovali v minulé studii.“
     Británie má v příštích dvou letech předehnat v ekonomické výkonnosti Francii. Efekt Brexitu nebude negativní. V roce 2022 má mít Británie před Francií velmi výrazný ekonomický náskok. V Británii se zrychlí ekonomický růst.
   Projekce po 2030? Francii do té doby předežene v ekonomické síle jižní Korea a Brazílie, pravděpodobně to bude i Indonésie. V rigidnějším scénáři Francie v průběhu dvacátých let vypadne z první desítky světových ekonomik. Unikátní politika francouzských politiků dovede zemi do satelitní závislosti na Německu. Do polohy dnešní východoevropské ekonomické závislosti.     
 

Žádné komentáře:

Okomentovat