čtvrtek 29. března 2018

guardian ministr

Outsourcing blbost a podvody v mega provedení

V Guardianu se dočteme, že s outsourcingem začala Thatcherová: objektivizovat a zprůhlednit fungování veřejných služeb. Spletla se a otevřela cestu k degradaci veřejné služby a k podvodům nebývalého rozsahu. Ministerstvo v ČR nenajme dva programátory a pět uklízeček, raději předá tyto činnosti dobře zaplaceným firmám kamarádů v outsourcingu, který na ministerstvu bude dozorovat deset lidí. A často v perverzním podvodném řetězení outsourcovaná firma kamarádů to předá další firmě, aby nemusela přijít do kontaktu s prací jako takovou.  Úředníci jsou v zákonu modelovaném podle befelu EU pod penzí, ale neuvědomují si, že když už mají tak lukrativní dolce far niente, jsou povinni i programovat a uklízet, žádný podvodný outsourcing. 
    Namáhat mozek a svaly prací v EU  byrokracii je antimoderní. Ministerskou statistiku, znalecké analýzy apod. v ČR obvykle dělají outsourcované firmy, odborníci se v těchto úřadech nevyskytují. Bizarní evropskounijní ráj. Stalin si zval ministry k raportu a pokud oni samotní nebyli stoprocentně znalí, přijelo komando z Lublanky.  Jeden ministr, který byl extrémně znalý, v pamětech uvádí, že Stalin, který znalosti ministra oceňoval, na jeho poznámku, že obor je tak široký, že se může splést, se Stalin zachmuřil a řekl mu, že by to bylo jenom jednou. Ministr ten večer dostal infarkt a po rekonvalescenci učil na vysoké škole. Dožil se stopěti let.
      Kolumnistka v Guardianu Polly Toynbee má zajímavé postřehy na dané téma. Platné o to víc v České republice, o kolik zde panuje větší míra podvodů než v anglické státní správě. O tom není pochyb.
      Obrovské odvětví se rozpadá – a mnozí zaměstnanci tvrdě zaplatí slepotu politiků. Před branami Britského muzea stojí 60 outsourcovaných techniků, uklízečů, zámečníků a elektrikářů. Chtějí, aby je muzeum zaměstnalo. Před pěti lety je předalo muzeum firmě Carillion, ta je nyní v bankrotu. Kde jsou, ale ostatní zaměstnanci? Muzeum předalo firmě v lukrativním kontraktu 138 zaměstnanců. Ze 138 zbylo 60, ostatní firma propustila. Objem práce zůstal zachován. Všichni mají strach z budoucnosti. Jeden technik, 28let služby, řekl, že redukce pracovních míst byla tvrdá i pro zbylé zaměstnance. Uklízečka Rebecca Cartwright, pracuje 10 let: „Když nás převzal Carillion, dovolená už nebyla, propouštěli a tak jsme museli víc pracovat. Byla jsem zvyklá leštit schodiště, sklo atd., dnes je čas pouze na viditelnou špínu.“  Technik Carillionu: „Nikdy není není dost vybavení, není dost prostředků na čištění toalet, vedou mě jako jako vrátného.“
    1600 zaměstnanců Carillionu jsou redundantní. Správcem zbankrotované firmy se stal  PricewaterhouseCoopers (PwC). Předseda místního penzijního výboru Frank Field to komentuje, vydojí co nejvíc suchou krávu. Předsedkyně Business Commitee Rachel Reeves je šokovaná, že PwC se dostalo k 20 milionům liber z Carillionu, Kellymu z PwC, který se případem zabývá, se platí 865 liber na hodinu. Administrátoři se všeho zmocnili, věřitelé, dodavatelé a penzijní fond mohou očekávat velmi málo.
   Muzeum outsourcovalo část zaměstnaneckého segmentu, když čelilo rozpočtovým škrtům, nikdy se to nedotklo kurátorů. Jeden zasvěcenec říká, že pod politickým tlakem chtělo muzeum demonstrovat svoji super efektivitu. Brzy se ukázaly slabé body celého outsourcingu. Nikdo nebyl spokojený s Carillion a s tím jak se povinnosti plnily nebo neplnily. Vedoucí muzea říkají, že nemohou vzít zpátky původní zaměstnance. Navíc právně stále platí kontrakt s Carillion a PwC může tento kontrakt prodat někomu dalšímu.
     Thatcherová s outsourcingem přišla bez prokazatelného zdůvodnění. Žádné zkoumání efektů. Kolosální outsourcing průmysl roste na podhoubí ideologické pověry. Cameron sliboval „konec státnímu monopolu a veřejnou službu bez státu.“ Nikdo neví kolik tisíců státních pracovních míst byly předány outsourcingovým firmám. Imperial War Museum privatizovalo v 2014 galerijní servis privátnímu kontraktoru firmě Shield, ta je od 2016 v bankrotu. Kontrakt prodala firma jiné firmě, zaměstnanci se dnes bojí o své penzijní fondy. Národní galerie předala 2015 400 pracovních míst firmě Securitas a problém za problémem.
     Outsourcingové dogma je pořád velmi silné. Národní audit odhalil, že 200 miliard liber v PFI (privátní finanční iniciativa) schematech je zcela zbytečně vyhozených, pouze k zastírání dluhů.

Žádné komentáře:

Okomentovat