středa 14. března 2018

slon may tereza

Nervový plyn a stolice slona

 Angličané mají tradičně velkou politickou intuici, opustili Evropskou unii a v následných volbách, kdy se zdálo, že do post-EU budoucnosti, povede Británii Mayová, ji ukázali červenou kartu, může vládnout jen s podmínečnou podporou severoirských unionistů. Tak tak. Mimo Británii se všem jevila druhou Thatcherovou, ale Britové dobře ví, že rozdíl mezi těmito dvěma ženami je asi tak velký, jako je rozdíl mezi stolicí slona a slonem samotným.
     Theresa May dnes vypověděla 23 ruských diplomatů a ta hrůza, fotbalový šampionát bez královské krve. Putin nodokázal svoji nevinnost a tak ho pověsí, ne v Texasu 1860, ale Mayová v Británii dnes. Mayová prohlásila, že nepřišla k žádnému jinému závěru než k tomu, že Rusko se provinilo.  Moskva jí prý odpověděla sarkasmem a pohrdáním.   
    Mayová dala nejdřív Rusku ultimátum, vyvrátit podezření z otrávení ex agenta tajných služeb Skripala nervovým plynem. Ministr Lawrov ji kontroval „pokud někdo klade ultimáta, měl by si zamést před vlastním prahem“. Mayová, dlouhé roky ministryně vnitra, se snažila srazit Rusko na kolena neprokázanou aférou Litwienko. Mluví se i o tom, že Mayová může nařídit cílený útok na ruské IT systémy, ale odveta ruských hackerů by byla pro britské počítačové sítě terminální. Ruské ministerstvo zahraničí tweetovalo  s obrázkem chaosu v Británii v důsledku intenzívního sněžení „HighlylikelyRussia“. 

       Německé mainstreamové noviny považují verbální průjem Mayové za důkaz a v dlouhých komentářích se snaží vsugerovat Němcům, že je to přece jasné. Vladimír Putin dal příkaz nervovým plynem zavraždit bezvýznamného ex špiona. Plyn má prý zastrašit i živé, kulka do hlavy nestačí, spekuluje německý mainstream.
     Macron, Gabriel a generální tajemník NATO Stoltenberg uvěřili německému Bildu a vyjádřili Mayové plnou podporu. Podle Merkelové je třeba vzít ruskou odpovědnost v celé záležitosti velmi vážně. Zatím prý EU nechystá proti Rusku žádné další sankce, minimálně tento týden. Společným jmenovatelem   ukrajinského majdanu, bombardování Jugoslávie, Libye, války v Iráku a Sýrii atd. bylo hrubé ignorování a narušení mezinárodního práva a Charty OSN západními zeměmi. Británie, USA, Francie mají bianco šek licenci na války a bombardování, nejlíp zbaběle řízené pěkně z daleka. „Průkazné podklady“ k minulým válkám dodali titíž odborníci, kteří je dneska vyrábí pro aféru Skripal.    
      Podezření z ruské účasti vychází z toho, že SSSR v osmdesátých letech vyvíjel podobný plyn, kterým byl Skripal s dcerou otráven.  Mayová se snaží nejspíš svým počínáním odvrátit pozornost od domácí atmosféry, kde ji hrozí rychlý politický propad. Ztratila sympatie Britů. Mayová nemá žádné důkazy a to je v Británii všem jasné, její počínání je trapně amatérské, ovšem mezi západními politiky to není nic výjimečného.
    Objevily se informace o tom, že Skribal byl napojen na zdroje amerických tajných služeb prefabrikující informace o spojení Trumpa s Ruskem v předvolebním období. A zásoby binárního nervového typu, který měl otrávit Skripala mají USA i Uzbekistán (zpráva New York Times z 25.5.99). Američané v devadesátých letech pomáhali s dekontaminací chemických vojenských provozoven. Jeden z nejdůležitějších (a stovky méně důležitých) vědců v ruském C-zbrojním programu emigroval do USA.

Žádné komentáře:

Okomentovat