pondělí 30. dubna 2018

hlas ameriky

Hlas Ameriky a Russia Today

Komunistické režimy ještě před pár desetiletími považovaly Hlas Ameriky za tak nebezpečný informační zdroj, že vyvíjely obrovské úsilí na přímé nebo nepřímé zablokování poslechu tohoto rozhlasu. Posluchač se vystavoval i nebezpečí, že ho prásknou sousedi a ocitne se v registrech STB.  Celé široké spektrum domácích informačních zdrojů měl režim pod kontrolou, a jeden dva zdroje alternativní informace považoval za vrcholně nebezpečné. Dnes má Hlas Ameriky opulentní centrum na Vinohradské a málokdo ho poslouchá i v Íránu, tamní režim stanici považuje za subverzivní, ale nemá prostředky na plošné rušení.
   Vysílání Hlasu Ameriky financuje americký Kongres, pro nedostatek publika ve světě již několikrát v posledních desetiletích zamýšleli vysílání zrušit. Nad důvodem nezájmu se Kongres nezamýšlel, najít příčinu nebude tak složité. Z jakého důvodu by posluchač ladil tuto stanici, když informace, které nabízí, jsou úplně stejné jako z jiných zdrojů, navíc mají nátisk přirozené americké omezenosti a jednoduchého chápání. Kdysi ve vyhraněném dvojpolárním světě byla informace druhé strany nezbytná pro vytvoření co nejvěrohodnějšího obrazu reality. Posluchač to intuitivně cítil a informaci potřeboval.
     Dvojpolární svět zmizel a nastolila se hegemonie západního světa, přesněji amerického vidění světa. Údajně zvítězil liberalismus a současně zmizela komplexní alternativní informace. Média se liší pouze v prezentační kvalitě, informační neutralita není zachována především v implicitním stanovisku mainstreamových mediálních zdrojů a politiky: „Náš způsob života a vidění světa jsou morálně nadřazeny všemu ostatnímu“. Přes bránu tohoto principu musí projít každá informace šířená mainstreamovými médii západního světa. Je to absurdní, koncert v kubánské televizi by měl být stejně prezentován a mít úplně stejný informační obsah jako v BBC, stejně tak sportovní přenos, když odmyslíme přirozené sympatie pro národní mančaft. Pořady by měly být uváděny nezbytnou mírou neutrality, která dá posluchači možnost vyhodnocení: co je vůbec nejobjektivnější a nejblíž pravdě. Informace by měla projít subjektivním pravdivostním kritériem posluchače. Princip nadřazeného morálního stanoviska posunul tradiční charakter informačních toků  - subjektivní pravdivostní kritérium neexistuje, bylo prohlášeno za nekompatibilní s nadřazeným principem. Princip nadřazenějšího morálního stanoviska usurpoval mediální prostor do té míry, že zablokoval možnosti politiky, společenské diskuze a diváka proměňuje v nemyslícího a pasívního konzumenta prefabrikované informace.      
     V této nebezpečné situaci ztráty možností reflektovat sebe sama, je pro společnost pozitivní jakékoliv informační otevření, jsou to např. sociální sítě, ale ty nemohou nahradit klasický mediální formát. Skutečná alternativa se pomalu objevila - jsou to televizní kanály RussiaToday a Sputnik TV, vysílající v ruštině, ve španělštině, v arabštině, v angličtině, němčině, od prosince též ve francouzštině. Televizní vysílání pokrývá celé spektrum televizní informace, nejde o žádnou politickou propagandu. Aspirují na objektivitu, která nemusí projít principem morální nadřazenosti ani žádným jiným.
     V hispánském jazykovém prostoru chápou ruský televizní kanál jako obohacení, v televizních relacích vystupují i prezidenti, společenskovědní pracovníci nejvyšších kalibrů apod. Jiná je odpověď západních vlád a jejich údajně nezávislých médií, je úplně stejná jako byla odpověď komunistického režimu na alternativní rozhlas kdysi. Hysterická a nenávistná. A zakázat. RT je dostupná ve víc než stovce zemí a vysílá v osmi jazycích. Informačně pokrývá i ty oblasti, které mainstream ignoruje a nabízí alternativní perspektivy a řešení. RT znovuobjevuje některé aspekty, které se z mainstreamu úplně vytratily, např. přirozenou didaktičnost pořadů, cestopis je cestopisem, jak jsme kdysi znali v ČT, který divákovi nabízí i poznání, ne vyumělkovaný kýč tvářící se cestopisně.
     V prosinci se vyjadřoval Macron, že RT jednoduše zakáže, to se mu nepodařilo, silný strach z možného konkurenta a podlé útoky vyvíjela i režimně konformní francouzská televize. Oprávněný strach,  RT vysílá s kvalitním žurnalistickým ansámblem, vysílání je zajímavé, objektivní a sleduje je čím dál víc lidí. Španělské vysílání je velmi sledované v jižní Americe i v Evropě. Podobně v angličtině, ve velmi dobrém personálním obsazení působí dojmem kvalitní televize. Pokud jste vícejazyční, pak při lovení zajímavých relací na satelitu, určitě skončíte u některého z těchto kanálů.
     V případě Skripalovy aféry nemohl mít divák pocit, že RT jde o nějakou advokacii ruských postojů. Informace byly posuzovány a zvažovány ze všech možných úhlů, dokonce divák mohl mít pocit, že pokud existuje ruská stopa, pak oni budou první, kdo ji odhalí. Pokud by se měla prokázat ruská stopa, pak RT končí, psal mainstream, proč zavřít televizi v tomto případ není jasné. Protože televize stále vysílá, je to asi důkaz, že pokus o vraždu má na triku někdo jiný, nejspíš Mayová.
     Televizním zákazem se zabývá Oxfom, komunikační regulátor v Británii. Obsah vysílání se nedá zpochybnit, žádná politická propaganda není patrná,  tak se koncentrují na údajně nejasnou vlastnickou strukturu televize. Vlastníkem je ruská tisková agentura Ria Novosti, to též není nic nelegálního. RT často vysílá hovory s britskými poslanci, bývalý skotský ministerský předseda Salmon má dokonce svůj program. Salmon říká, že pokud RT seberou licenci, bude to výsměch principu svobody slova.  
       Před pár lety Clintonová prohlásila, že Amerika ztratí tuto informační válku - jak bizarní - s jedním alternativním zdrojem. Pořád ovšem to nevede k reflexi establishmentu, důvod musí být přece jinde než ve fakenews, čímž stále operují. V USA v listopadu minulého roku zařadili RT a Sputnik TV do kategorie „zahraniční agent“ podle zákona z roku 1938, který blokoval německou nacistickou propagandu, později cílil na zahraniční lobbisty. V RT se nesmí objevit reklama a nemá přístup k oficiálním informačním zdrojům.
    Západní svět denně bombarduje Rusko nepředstavitelným informačním tokem, do Ruska emituje osm amerických televizních stanic, ale právo na jeden informační zdroj alternativního vidění světa nemají. FBI ve zprávě o ruském vměšování do amerických voleb, vydává RT za hlavní článek ruského vměšování. Režimy na pokraji totality vždy chápaly alternativní informaci a pravdivostní kritérium za vměšování do svých vnitřních záležitostí a vedly proti alternativě totalitní válku. 
     V Británii má RT podle statistiky sledovanosti pouze 200000 pravidelných diváků, ovšem na youtube RT sledují 2 miliony (ve všech jazykových mutacích 4 miliony) diváků a přítomnost televize v Británii je patrná. RT je nejsledovanější televize na youtube, v jižní Americe ji vyhodnotily jako nejkvalitnější televizi roku. S ideovou degradací a s politickokorektní mainstreamovou nudou vliv RT ve světě rychle roste.

Žádné komentáře:

Okomentovat