středa 9. května 2018

armada army budget

Výdaje na zbrojení

Mainstream média, dneska už synonymum slabé kvality a nudy, od české televize počínaje a BBC konče, vehementně štvou proti údajnému ruskému nebezpečí, použijí proti euroasijské mocnosti i tu nejnehoráznější lež, téměř jakoby je někdo platil pouze za to. Cristiano Puglisi v úvodníku v il Giornale osvětluje, kdo je vlastně lidstvu nebezpečný.
     Od Ukrajiny přes Sýrii k jedu pro Skripala, narativa západního mainstreamu v geopolitických termínech, doprovázená nehoráznou diplomatickou agresivitou (nejen to) západu, proti Vladimíru Putinovi. Svědčí však fakta pro tyto báchorky? Před nedávnem publikované údaje o výdajích na zbrojení v SIPRI (Stockholm International Peace Researsch Institute) mluví úplně jinak. Ruské výdaje na armádu klesly oproti předchozímu roku na 66.3 miliardy dolarů, Rusko zaujímá čtvrté místo v tabulce výdajů na zbrojení. Na prvním místě jsou USA s 610 miliardami. Tedy desetkrát víc než Rusko, 35% všech světových výdajů na zbrojení, a poprvé od roku 2009 nárůst oproti předchozímu roku. Klíčoví spojenci USA figurují v první desítce: Francie, Británie, Německo, jižní Korea. Reálná zahraniční politika Donalda Trumpa je úplně opačná než před volbami sliboval – narostlo globální mezinárodní napětí a nebezpečí války. V klasifikaci výdajů na armádu se skrývají další zajímavé informace. Saudská Arábie, největší americký spojenec, s rozpočtem na armádu 69.4 miliard, zaujímá v tabulce výdajů třetí místo. Doprovázeno rostoucí agresivitou Saudů v Jemenu a zatím pouze v diplomatické rovině, proti Íránu.
    Čína zaujímá v tabulce výdajů druhé místo s 228 miliardami, zvedla výdaje oproti předchozímu roku o 5.6%. V nové globální rovnováze bude tato země hrát klíčovou roli. Polarizace se pomalu nastoluje mezi západním světem a euroasijským blokem nejen v ekonomické, ale i ve vojenské rovině.
    Je jasné, že výdaje na zbrojení nejsou přesným obrazem vojenského potenciálu a kapacity jednotlivých zemí, V logice globálního vývoje a ve světle výdajů na armádu a nukleárního potenciálu, se nastoluje nový multipolární svět, který skončí s globálním chaosem daným rozpadem světové rovnováhy po konci jaltských ujednání. Američané jsou pořád ještě, jak ukázal zásah v Sýrii (a ruské mlčení), biřicem světové politiky, což známe od roku 1989. Jistou dobu jim to ještě vydrží, už ne moc dlouho.
Gian Paolo Cardelli: V úvodníku se zapomnělo na skutečnost, že USA vydávají na armádu 3% HDP, Rusko 4.3% HDP.
Naomi: USA mají státní dluh 21000 miliard dolarů, tisknou dolary, které rozpustí v světovém oběhu. Čína, Rusko, Írán a Indie připravují pro USA a jejich dolar velké překvapení, pád hegemona bude nevyhnutelný. Americký HDP je tak vysoký protože dolarem přesouvají své dluhy na druhé. 

Žádné komentáře:

Okomentovat