středa 3. února 2016

aleppo

Arcibiskupův svatý hněv

   Evropská média nemluví pravdu, když popisují situaci v Sýrii, píše Charlotte d'Ornellas na serveru bvoltaire.fr - odvolává se na slova aleppského arcibiskupa  Jeanbarta.
  Aleppský arcibiskup při setkání s novináři líčí velmi dramaticky situaci křesťanů v Sýrii.  Evropská média zastírají situaci těch, kteří v Sýrii trpí. Publikují nikým nepotvrzené informace. Arcibiskup míří na tiskové agentury, vytvořené v Sýrii  během války, které jsou hlásnou troubou islámské opozice, míří hlavně na syrskou agenturu práv člověka, od níž západní média přebírají informace. Agenturu považuje arcibiskup za neobjektivní a falšující fakta. Volit mezi syrským státem a islámským státem - naše volba je jasná. Můžete obvinit režim kvůli nějakým přečinům, ale vy (západní média) se nikdy nesnažíte odhalit pravdu. Na otázku novinářů, jestli vysvětlil francouzské vládě svoji pozici, odpověděl, že se o to pokusil, ale naznačili mu, aby byl méně kritický.  Západ mlčí ke zločinům, které páchá ozbrojená opozice. Vinen je pouze prezident Asad a vláda.
   Bachar el-Assad má hodně chyb, ale představte si, že má též kvality: školy zadarmo, nemocnice zadarmo, mešity a kostely svobodně fungují.  Preferujeme současnou syrskou vládu, jinak se nastolí sunitský autokratický režim, který nám vezme všechna práva, včetně práva žít ve své zemi. "Ano, vysvětloval jsem to francouzské vládě, ale co chcete od  Laurent Fabiuse (ministra zahraničí),  který se cítí bohem (vyjádřil se, že Asad si nezaslouží žít na této planetě)". "Copak je možné, aby se Francie, kterou tak miluji,  tolik změnila? Jsou to peníze nebo nějaké jiné zájmy, které způsobily ústup od tradičních hodnot"? Táže se s hořkostí arcibiskup.   
 Novináři kladou otázku  přítomnému pákistánskému biskupovi: "Jaká je pozice francouzských biskupů k pronásledování křesťanů v islámských zemích"? Pákistánský biskup dává přednost mlčení. Odpoví tedy monsignore z Aleppa. "Nevím proč francouzští biskupové mlčí, ty hrozby míří též na vás. Francouzští biskupové jsou hlavně politicky korektní, ale Kristus nebyl politicky korektní - byl spravedlivý".
  "Je posláním biskupa šířit Kristovo učení a zprostředkovat cestu k pravdě. Proč mají strach a mlčí? Ano, byli by kritizováni, dá jim to však možnost vyjevit a bránit svoji pravdu. Mlčení často znamená souhlas".
   Arcibiskup Jeanbart též kritizoval imigrační politiku Evropské unie. Egoismus a servilita vašich vlád skončí tím, že budete též zabíjeni. Otevřete oči. Potřebujeme vaši pomoc, abychom mohli zůstat ve vlastní zemi. Nemohu připustit, aby moje církev, která existuje již tisíce let, zahynula. Raději zemřu, než toho být svědkem, říká aleppský arcibiskup.
  

Žádné komentáře:

Okomentovat